नेपालका हिन्दु धर्मावलम्बीहरुको गाईको पिसावलाई गहुँतका रुपमा प्रयोग गर्छन । विशेषतः मृत्यु तथा शुतक परेका बेला चोख्याउन गहुँत खाने गरिन्छ ।
तर, भारतको आग्रामा भने क्यान्सरलगायत रोग निको हुने भन्दै गाईको पुच्छरनेर बिहानैदेखि भीड लाग्ने गरेको छ । हातमा गिलास लिएका उनीहरु कतिखेर गौमाताले पुच्छर उचाल्छिन भनेर कुरेर बसिरहेका हुन्छन् ।
गाईले पिसाव गर्ने बेलामा मानिसहरु गिलास लिएर थाप्न पुग्छन र पानी झैँ घटघटि पिउँछन् । ४२ वर्षका जयराज सिंघल भन्छन्–‘मलाई केही रोग थियो । तर, गाईको पिसाव पिउन थालेदेखि मेरो स्वास्थ्य ठिक छ ।’
भारतको आग्रामा सिंघलले अन्य मानिसहरुको समाुन्नेमा गाईको पिसाव गिलासमा थापे र बिना कुनै हिचकिचाहट घटघटि पिए । उनले गाईको पिसाव पिउनकै लागि मानिसहरु आउने गरेको सुनाए ।
आग्रा गौशला फाउन्डेसनका संस्थापक डीडी सिंघालका अनुसार सुरुमा एकाध मानिसले पिउने गरेको भएपनि अहिले त्यो संख्या बढ्दो छ ।
No comments